Lelie op de kaart

Buitenlandse sierteeltprofessionals kunnen in juni twee belangrijke evenementen mooi met elkaar combineren: na de Dutch Lily Days (7 tot en met 10 juni) zijn zij vervolgens welkom bij de Flower Trials (14 tot en met 17 juni). In relatief korte tijd kunnen internationale bezoekers zo een goed beeld krijgen van het complete Nederlandse sierteeltprogramma.

Lelie op de kaart
Veel consumenten noemen het vlekkende stuifmeel een nadeel van deze bloem. Het eerste stuifmeelloze ras, Oriental Tiara, is al meer dan 30 jaar oud en de consument vraagt een breder stuifmeelloos aanbod. De vraag naar deze soort lelies is immers groot en wereldwijd.

Het veredelen van stuifmeelloze lelies is niet eenvoudig. De deelnemers aan de Dutch Lily Days spannen zich in om wereldwijd op die behoefte in te spelen en laten zich tijdens dit jaarlijkse evenement van hun innovatieve kant zien. Deze tiende editie zullen bezoekers ook kennismaken met nieuwe, vaak hardere kleuren en meer resistente soorten. Daarnaast laten veredelaars zien wat hun zoektocht naar een betere houdbaarheid en een beter knopbezetting heeft opgeleverd. Door krachten te bundelen zet het Nederlandse lelievak tijdens de Dutch Lily Days de lelie steeds sterker op de kaart.

Omvang en impact
Het lijkt erop dat na de Corona uitbraak een aantal bollenkwekers de keuze heeft gemaakt hun productie af te schalen. Samen met een wat tegenvallende bollenoogst door de weersomstandigheden in 2021 en een vroegtijdig herstel van de vraag naar bollen ontstond afgelopen jaar wat schaarste op de markt. Voor komend jaar is de verwachting dat het aanbod weer goed aansluit op de marktvraag en dat biedt mogelijkheden voor uitbreiding en innovatie.

Deelnemers
Dertien deelnemers in het land trappen gelijktijdig af voor hun deelname aan de Dutch Lily Days. Het evenement voor vakgenoten wordt gehouden bij P. Aker, Van den Bos Flowerbulbs, Bot Flowerbulbs, De Jong Lelies, Lily Company, Onings Holland, C. Steenvoorden, GAV’s Lilies, Gebr. Vletter & Den Haan, VWS Flowerbulbs, World Breeding, Zabo Plant en Royal Van Zanten.

Inschrijven