Vijfde Dutch Lily Days maakt beeld lelieteelt compleet met Orientals

Met de vijfde Dutch Lily Days in het vooruitzicht heeft de organisatie een wijziging aangekondigd. De week zal in 2015 plaatsvinden van dinsdag 2 tot en met 5 juni. Daarmee komt de organisatie tegemoet aan de wens van veel bezoekers die ook graag bloeiende Orientals willen bekijken. Bijkomend voordeel is dat een week later de Flower Trials worden gehouden en buitenlandse bezoekers een bezoek aan beide evenementen nu kunnen combineren.

De vijfde Dutch Lily Days borduurt verder op de succesformule die in 2011 is geïntroduceerd. Inmiddels zetten al zestien lelieveredelaars en -exporteurs vier dagen lang de deuren open. Die formule maakt het voor klanten en andere relaties eenvoudiger om zich in een paar dagen tijd een compleet beeld te vormen van de lelievariëteiten. Van die gelegenheid wordt steeds meer gebruikgemaakt. Bezoekers houden al ruim van tevoren rekening met de aangekondigde data. Ook toont de interesse uit het buitenland al vier jaar achtereen een stijgende lijn.

Het initiatief heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen dat de lelieteelt weer meer aanzien heeft gekregen, constateert Dirk van Dorp van C. Steenvoorden BV. ‘De Dutch Lily Days zijn een uithangbord voor de gehele sector. Het belang van het evenement is dat je de Hollandse lelie weer op de kaart zet. En door de krachtenbundeling met andere exporteurs en veredelaars kun je ook echt een palet aan lelies tonen.’

In verband met het jarenlange veredelingstraject zijn trends in veredeling in de teelt moeilijk te signaleren, maar wel valt op dat de markt meer en meer een voorkeur heeft voor harde kleuren. ‘Wit blijft van oudsher de belangrijkste kleur, maar de markt zoekt ook naar kleuren als cerise of paars.’

Orientals in bloei
Dit jaar heeft de Dutch Lily Days een andere plek op de agenda gekregen. De keuze voor dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 juni maakt het mogelijk om ook bloeiende Orientals te laten zien, een wens die veel bezoekers naar voren brachten. In eerdere jaren viel de programmering van de dagen te vroeg voor deze leliegroep. Ook zijn internationale relaties door de verschuiving in de mogelijkheid een bezoek aan Nederland te combineren met de jaarlijkse Flower Trials.

Zestien deelnemers
Deelnemers aan de vijfde editie van de Dutch Lily Days zijn Van den Bos Flower­bulbs, De Jong Lelies, Bot Flowerbulbs, Laan Flora Facilities, Lily Company, Mak Breeding, Marklily, Onings Holland Flowerbulbs, The Originals, C. Steenvoorden BV, G.A. Verdegaal, Gebr. Vletter & Den Haan, VWS Flowerbulbs, World Breeding, Zabo Plant en Royal Van Zanten.

Inschrijven