Veelzijdige bolbloem krijgt weer vier dagen lang eigen podium

Als mono-bos of verwerkt in een boeket, geurend of juist niet geurend, enkelbloemig of dubbelbloemig: het is vooral door de veelzijdigheid dat de lelie onverminderd op een grote aanhang kan rekenen. In Nederland, maar ook in de landen daar omheen. Met de Dutch Lily Days heeft lelietelend Nederland weer vier dagen lang haar eigen podium om die veelzijdigheid te etaleren. De negende editie van het evenement duurt van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 juni.

Met de multifunctionele inzet van de lelie is meteen verklaard waarom de bloem internationaal tot de verbeelding spreekt. Elk land kan lelies krijgen op de manier zoals de consumenten die het liefst hebben willen. Veel lelies verdwijnen in boeketten, waar de volumineuze bloem al gauw een sfeer een exclusiviteit aan het arrangement meegeeft. Maar ook mono-bossen kennen nog altijd een grote populariteit, vooral door de veelheid aan verschijningsvormen van het gewas. Die variatie gaat verder dan de vorm (zoals enkel- of dubbelbloemig, Oriëntals, LA’s of Longiflorums) en richt zich meer en meer ook tot eigenschappen als geur- en stuifmeelverspreiding. Dat zijn voorkeuren die overigens weer per land kunnen verschillen.

Internationale belangstelling
De negende Dutch Lily Days rekenen weer op een grote internationale belangstelling. Uit onderzoek onder de bezoekers blijkt dat de formule nog altijd aanspreekt. ‘Je krijgt altijd wel weer bezoekers over de vloer die geen klant bij jou zijn. En daar houd je altijd wel weer wat aan over’, aldus een van de deelnemers aan het onderzoek. Daaruit blijkt ook dat de grootste internationale groei in de afzet wat afneemt. Landen als China en Vietnam, een paar jaar terug nog gebombardeerd tot coming markets voor het gewas, doen het wat rustiger aan in de expansie van de teelt.

Met veertien deelnemers zijn de Dutch Lily Days weer een perfecte staalkaart voor de stand in het gewas. De data – dinsdag 4 juni tot en met vrijdag 7 juni – laten zich weer goed combineren met nog een groot evenement voor de Hollandse sierteelt, de Flower Trials.

Deelnemende bedrijven
De Dutch Lily Days zijn uitsluitend toegankelijk voor vakgenoten. Die kunnen van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 juni terecht bij P. Aker, Van den Bos Flowerbulbs, Bot Flowerbulbs, De Jong Lelies, Lily Company, Mak Breeding, Onings Holland, C. Steenvoorden, GAV’s Lilies, Gebr. Vletter & Den Haan, VWS Flowerbulbs, World Breeding, Zabo Plant en Royal van Zanten.

Inschrijven